DRSCREEN workshop Debrecenben

Jelentős eredményekről számoltak be a kutatók a cukorbetegség szemszövődményeinek hatékony szűrésére indított K+F projektben Debrecenben
Debrecen, 2010. november 23. – A mai napon a debreceni Kölcsey Központban rendezett kutatási workshop keretében számoltak be „A cukorbetegség szemszövődményeinek szűrésére alkalmas képfeldolgozó rendszer kifejlesztése” című K+F projekt konzorciumának résztvevői a projekt eddigi eredményeiről és jelenlegi állásáról.

„A projekt második éve is sikeresen zárult, melynek eredményeit a mai workshopon ismertették a konzorcium tagjai.” – mondta Dr. Török Zsolt, a konzorciumvezető Astrid Research Kft. tudományos igazgatója – hozzátéve, hogy „A projekt eredményei a képfeldolgozás és klinikai ellátás más területein is várhatóan sikerrel hasznosíthatóak lesznek.”

A 3 éves projekt során kifejlesztendő rendszer a betegek előszűrését automatikusan végzi, a szemfenékről készített standard digitális felvételek elemzése alapján elkülönítve az egészséges és a diabéteszes retinopátiát mutató szemfenéki képeket. Az automatizált rendszer előnye, hogy a szemészeknek csak a pozitívnak minősített felvételeket kell megvizsgálniuk.

„A projekt számos szakterületet érint, ilyen esetekben mindig kritikus kérdés, a különböző területeken dolgozó szakemberek - informatikai, klinikai, fejlesztői - közötti összhang megteremtése. Esetünkben ezt sikerült megvalósítanunk, melyet számos tudományos közlemény is bizonyít igen változatos területeken.” – mondta Dr. Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának docense, a projekt vezetője.

A fejlett országokban a cukorbetegség a látóképesség elvesztésének egyik gyakori okozója. Ennek hátterében az alapbetegséget kísérő szemészeti szövődmények állnak. Ezen szövődmények kialakulása korai felismerés esetén, időben alkalmazott kezeléssel megakadályozhatók, illetve a kialakult szövődmények kezelhetőek. A korai felismerés alapja diabéteszes betegek rendszeres szűrése

A DRSCREEN – „A cukorbetegség szemszövődményeinek szűrésére alkalmas képfeldolgozó rendszer kifejlesztése” – néven futó projekt megvalósítására,  a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal - Nemzeti Technológiai Program keretén belül benyújtott nyertes pályázat teremt lehetőséget.


A konzorcium tagjai:

Az ASTRID RESEARCH Kutatásfejlesztési Kft. egy debreceni székhelyű, technológia-intenzív vállalkozás, mely innovatív bioinformatikai rendszereket fejleszt. A cég informatikai, orvosi és biotechnológiai szakembergárdájára támaszkodva informatikai megoldásokat kínál az élettudományi kutatóknak és az egészségügyi ellátórendszer számára.
A cég jelenleg 31 munkatársat foglalkoztat, akik informatikus, orvos vagy biológus egyetemi végzettséggel rendelkeznek.
A cég szorosan együttműködik neves kutatóintézetekkel, gyógyszeripari és diagnosztikai cégekkel (Richter Gyógyszergyár, CNRS, Roche, DE Klinikai Genomikai Központ, Semmelweis Egyetem).

A 3T Research Kft. egy profitorientált vállalkozás, amely szemészeti termékek és szolgáltatások kifejlesztését tűzte ki célul. A cég alapítóinak messzire nyúló kapcsolatai vannak a Debreceni Egyetemmel, amely a régió legnagyobb tudásbázisa, valamint az ország második legnagyobb egészségügyi intézménye. Az alapító tagoknak és a vezetőknek köszönhetően a 3T széleskörű klinikai szemészeti ismeretekkel rendelkezik, alap és klinikai kutatások területén egyaránt: ismerve a betegek jobb egészségügyi ellátásra való igényét, az orvosok igényét a szolgáltatás minőségének javítására, a társadalom igényét, hogy egy hatékony egészségügyi rendszert támogassanak, valamint a hatóságok elvárásait az orvosi termékek piacra lépéséhez. A cég fő megbízói között nemzetközi gyógyszergyártó- és szerződéses kutatásszervező (CRO) cégek találhatók.

A Debreceni Egyetem Informatikai Karán tanuló hallgatók létszáma évről-évre növekszik. Jelenleg a hagyományos oktatás kifutó szakjain és az 5 új szakon több mint 2200 hallgató tanul. 2008-tól elindult a kar önálló doktori (PhD) iskolája is.
A Kar fontos feladatának tartja a kutatás-fejlesztés területein folytatott tevékenységeinek hazai és nemzetközi szélesítését, versenyképességének és hatékonyságának javítását, a közszféra és az üzleti szféra kapcsolatának erősítését, valamint a hazai és EU-s kutatás-fejlesztési programokhoz való kapcsolódást.

Az 1804-ben alapított londoni Moorfields Eye Hospital a világ egyik legnagyobb független, szemészeti ellátást végző klinikája. A Kutatási és Fejlesztési Intézet Szűrőközpontját (Reading Centre, Department of Research and Development) 2001-ben hozták létre, a Moorfields Eye Hospital NHS Trust (MEH) és a Szemészeti Intézet (Institute of Ophthalmology) közötti kutatási együttműködés részeként. 2002 januárjában az Intézményt a szemészeti képek értékelésének “Gold Standard”-jeként emlegetett Wisconsin Reading Center akkreditálta.

___________________________
További információk:

Hajdu András projektvezető
Debreceni Egyetem
H-4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
Telefon: (52) 512-900/2670
Fax: (52) 416-857
E-mail: hajdu.andras@inf.unideb.hu 
www.drscreen.eu
 
nkth © 2011 DRSCREEN Projekt
Konzorciumi tagok: Astrid Research Kft, 3T Research Kft, Debreceni Egyetem Partner: Moorfields Eye Hospital (London)

 A projektet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére kiírt Nemzeti Technológiai Program Élettudományok alprogramja útján a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatja.