Konzorciumi tagok

Astrid Research Kutatásfejlesztési Kft. (konzorciumi koordinátor)

Az Astrid Research Kft. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb bioinformatikai szolgáltatója. A cég két fő profilja az orvosinformatika, illetve a bioinformatika. Orvosinformatikai fejlesztéseinket az orvosi képfeldolgozás, a telemedicina, az adatvédelem és a betegmonitorozás területén végezzük. A bioinformatika, saját genomikai kutatásaink mellett a kutatóintézetek, egyetemi laboratóriumok élettudományi alapkutatásainak és a gyógyszer- és biotechnológiai cégek K+F tevékenységének szoftverigényeit elégíti ki. Mintázatfelismerő és molekulamodellező algoritmusok fejlesztése mellett adatbányászati megoldásokat, biobank rendszereket, oligonukleotid tervező szoftvertermékeket is kínálunk megbízóink számára.

További információ: http://www.astrid.hu


3T Research Kft. (konzorciumi tag)

A 3T Research Kft. egy profitorientált vállalkozás, amely szemészeti termékek és szolgáltatások kifejlesztését tűzte ki célul. A cég alapítóinak messzire nyúló kapcsolatai vannak a Debreceni Egyetemmel, amely a régió legnagyobb tudásbázisa, valamint az ország második legnagyobb egészségügyi intézménye.  Az alapító tagoknak és a vezetőknek köszönhetően a 3T széleskörű klinikai szemészeti ismeretekkel rendelkezik, alap és klinikai kutatások területén egyaránt, ismerve a betegek jobb egészségügyi ellátásra való igényét, az orvosok igényét a szolgáltatás minőségének javítására, a társadalom igényét, hogy egy hatékony egészségügyi rendszert támogassanak valamint a hatóságok igényét, hogy orvosi termékeket jelenjenek meg a piacon. A cég főbb vásárlói: Pfizer, Roche, Solvay, Biogen Idec.

További információ: http://www.threet.eu


Debreceni Egyetem, Informatikai Kar (konzorciumi tag)

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara a hazai felsőoktatás többszintűvé történő átalakításában úttörő szerepet játszik, hiszen már 2004-ben elindította az első alapképzési (BSc) szakot, amelyet hamarosan négy másik követett. A kar által oktatott hallgatók létszáma évről-évre növekszik: Jelenleg a hagyományos oktatás kifutó szakjain és az 5 új szakon több, mint 2000 hallgató tanul. 2007-től elindult a kar önálló doktori (PhD) iskolája is. A Debreceni Egyetem Informatikai Karán működő képfeldolgozó csoport 13 kutatóból (2 állandó tag, 4 PhD hallgató, 8 fiatal kutató) áll. A csoport fő érdeklődési területe a gépi látás, orvosi képfeldolgozás, digitális topológia és ember-gép kommunikáció. A csoport tagjai konkrét K+F jellegű tevékenységet a következő témakörökben végeznek/végeztek: szemantikus videótartalom leírása, hőkamerás videók feldolgozása, nem hagyományos távolságmérés, platformfüggetlen klinikai szoftverkönyvtár fejlesztése, alakzategyszerűsítés, görbekövetés és -tömörítés, multimodális ember-gép kapcsolat alapú rendszerek, képi elmosódások eltávolítása, kromoszómavizsgálat, roboteszközök fejlesztése, optikai karakterfelismerés, arci gesztusok osztályozása.

További információ: http://ipgd.inf.unideb.hu.


 
Moorfields Eye Hospital (partner)

Az 1804-ben alapított londoni Moorfields Eye Hospital a világ egyik legnagyobb független, szemészeti ellátást végző klinikája. A Kutatási és Fejlesztési Intézet Szűrőközpontját (Reading Centre, Department of Research and Development) 2001-ben hozták létre, a Moorfields Eye Hospital NHS Trust (MEH) és a Szemészeti Intézet (Institute of Ophthalmology) közötti kutatási együttműködés részeként. 2002 januárjában az Intézményt a szemészeti képek értékelésének “Gold Standard”-jeként emlegetett Wisconsin Reading Center akkreditálta. Az Intézet macula-felvételek fenotipizálásában is részt vesz a MEH számára, továbbá érintett a Cambridge Age-Related Macular Degeneration (AMD) MRC által támogatott tanulmányban is. A MEH Szűrőközpontja új osztályozási technológiák kísérletezését is végzi a trabeculectomia területén, az 5FU Trial-lal összehangolva. Folyamatban van az optic disc-ről készült felvételek osztályozása tanulmányok széles köre számára. A reading center  tervezi szemészeti betegségek és szisztémás betegségek szemészeti megjelenésének értékelését szemészeti felvételeken. Az eredmények felhasználhatók epidemiológiai tanulmányokban, valamint ezen tanulmányok tervezésére, lefolytatására és értékelésére. Egy felvétel elkészültét követően a reading center objektíven képes értékelni minden felvételt a tanulmány résztvevői számára a klinikai diagnózis megerősítése érdekében, ami biztosítja a tanulmány nemzetközi elismertségét, a szigorú minőségbiztosítási szabályok betartásával.

További információ: http://www.readingcentre.org/index.aspx

 

nkth © 2011 DRSCREEN Projekt
Konzorciumi tagok: Astrid Research Kft, 3T Research Kft, Debreceni Egyetem Partner: Moorfields Eye Hospital (London)

 A projektet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére kiírt Nemzeti Technológiai Program Élettudományok alprogramja útján a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatja.