Szakmai háttér

A fejlett országokban a cukorbetegség a látóképesség elvesztésének leggyakoribb okozója. Ennek hátterében az alapbetegséget kísérő számos szemészeti szövődmény áll (proliferatív és nem-proliferatív retinopátia, cystoid macula ödéma stb.). Ezen szövődmények kialakulása korai felismerés esetén, időben alkalmazott kezeléssel megakadályozható, illetve a kialakult szövődmények kezelhetőek. A korai felismerés alapja a veszélyeztetett betegpopuláció – a diabéteszes betegek - rendszeres szűrése. Az erre a célra szervezett szűrőprogramok közül az egyik legeredményesebb az „English National Screening Programme for Diabetic Retinopathy”. (Hazánkban hasonló szűrőprogramot eddig annak magas költségvonzatai miatt nem szerveztek.) A jelenleg is futó szűrőprogramokban szakemberek különítik el az egészséges és beteg retinaképeket, és küldik további vizsgálatokra és kezelésre azokat a betegeket, akiknél szövődményt észlelnek. A digitális képek értékelését végző szakemberek gyakran klinikai leolvasó centrumokba tömörülnek („Reading Center”), ahol a számos kisebb szemészeti vizsgálóhelyről érkező digitális képeket analizálják. Az eredményt néhány nap elteltével küldik vissza a vizsgálat kérőjének. A projekt során kifejlesztendő rendszer a betegek előszűrését teljesen automatikusan (emberi beavatkozás nélkül) végzi, így a szakembereknek csak a pozitívnak minősített felvételeket kell megvizsgálniuk. Ennek eredményeként jelentősen csökken a szűrővizsgálatok emberi erőforrás igénye, ezáltal költsége is. A költségek csökkenésével olyan helyeken is szervezhetőek szűrőprogramok, ahol eddig azokat nem tudták finanszírozni.

 

Epidemiológiai háttér

A projekt létjogosultságának alátámasztásául, a következőkben néhány epidemiológiai adatot mutatunk be.

Célpopuláció: A kifejlesztendő rendszer célpopulációját a cukorbetegek jelentik.

Diabéteszes retinopátia: 1997-ben a becslések szerint 124 millió cukorbeteg élt világszerte. Ezek 97%-a 2. típusú cukorbeteg (NIDDM). Az előrejelzések szerint a cukorbetegek száma 2010-re várhatóan eléri a 221 milliót. A növekedés előreláthatólag Ázsiában és Afrikában lesz a legnagyobb, ahol a cukorbetegek száma kétszer vagy akár háromszor is nagyobb lehet az 1997-es állapothoz viszonyítva. Magyarországon 2000-ben a WHO adatai alapján a cukorbetegség prevalenciája 333.000 volt.

A cukorbetegek mintegy 40%-ánál jelentkezik diabéteszes retinopátia, mint szemészeti szövődmény. A cukorbetegek 5%-ában a látásélesség romlása olyan súlyos formában jelentkezik, amely a látás teljes elvesztéséhez is vezethet. A diabéteszes retinopátia az első helyen áll a vakságot okozó betegségek között a 20 évesnél idősebb és 74 évesnél fiatalabb népesség körében. A becslések szerint a retinaszűrés fejlettebb módszereinek alkalmazásával csak az Egyesült Államokban mintegy 167 millió dollárt és 71.000-85.000 vízus/év-et lehetne megtakarítani. A diabéteszes retinopátia (DR) kezelése önmagában is hatalmas költségekkel jár, de ez még mindig csak a nyolcada a látóképesség elvesztésével kapcsolatos társadalombiztosítási kiadásoknak. Ez utóbbi költségtétel is eltörpül a munkából való kiesés és az életminőség romlása miatt elszenvedett társadalmi szintű veszteségek mellett.

 

A diabéteszes retinopátia szűrőprogram bemutatása

A szűrőprogram célja: A diabéteszes retinopátia által okozott látásvesztés esetszámának és a látásvesztés mértékének csökkentése.

A szűrőprogram megvalósítói: Az elkészített digitális képeket megfelelő képzésben részesített, akkreditált szakemberek (diabetológus, szemész, optometrista, retinaszűrő) osztályozzák.

A szűrőhálózat struktúrája:
-       Helyhez kötött szűrések
-       Mobil szűrések
-       Optometrista által végzett szűrések

A szűrőprogram első lépéseként standardizált digitális felvételek készülnek a páciensek retinájáról, melyeket egészségügyi szakértők elemeznek. A szakemberek a betegvizsgálat helyszínén, vagy ún. reading centerekben dolgoznak. A reading centerek több, (akár másik kontinensen elhelyezkedő) vizsgálóhely összegyűjtött anyagát vizsgálják. A jelenlegi szűrőprogramokban nagy hangsúlyt fektetnek a szakemberek speciális képzésére, amely jelentősen megnöveli a program költségeit. A projekt során kifejlesztendő rendszer fő funkcióinak meghatározásához alkalmazkodnunk kell a jelenlegi szűrőprogramok felépítéséhez. A rendszer validálás után beilleszthető lesz a jelenlegi szűrőprogramba anélkül, hogy az alkalmazott protokollokon lényeges módosítást kellene végrehajtani. Ez a termék piacképességét jelentősen növeli.

 

nkth © 2011 DRSCREEN Projekt
Konzorciumi tagok: Astrid Research Kft, 3T Research Kft, Debreceni Egyetem Partner: Moorfields Eye Hospital (London)

 A projektet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére kiírt Nemzeti Technológiai Program Élettudományok alprogramja útján a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatja.